Totaal projectinrichter

Één vast contactpersoon

20+ jaar ervaring

Eigen vakmensen in dienst

Hotel de Timmerfabriek

Om te beginnen is het essentieel om je doel(en) goed te overwegen voordat je aan de slag gaat. Wil je meer sfeer in je werkomgeving brengen of juist de ruimte optisch groter, hoger, breder of dieper laten lijken? Het gebruik van lichte kleuren kan de ruimte groter en frisser laten lijken, maar het kan ook een kil effect geven. Wanneer je voor een lichte kleur kiest, overweeg dan zachte zand- en beigetinten in plaats van wit en schilder alle wanden in dezelfde kleur. Hierdoor ontstaat er een gevoel van geborgenheid en voorkom je een kille uitstraling. Accessoires en aankleding zoals vloer een raambekleding kunnen ook licht van kleur zijn, maar door te variëren in texturen en kleurtinten, zoals het ton sur ton effect, ontstaat er meer gelaagdheid en vanzelfsprekend meer sfeer en gezelligheid.

Hotel de Timmerfabriek

Wanneer je wat meer kleur wilt toevoegen, is het belangrijk om een balans te vinden. Je kunt bijvoorbeeld één basiskleur kiezen en deze voor 60% van de ruimte gebruiken. Voor de overige 40% kun je een kleurnuance van de basiskleur gebruiken. Om het geheel wat levendiger te maken, kun je één of twee accentkleuren toevoegen. Deze meer opvallende kleur(en) gebruik je voor accessoires, deuren, kozijnen of andere details. Er zijn geen strikte regels, dus laat vooral je creativiteit de vrije loop. Maar als je wat richtlijnen nodig hebt, kan zo’n verdeling handig zijn om mee te beginnen.

Hotel de Timmerfabriek

Met kleurgebruik kun je aanzienlijke optische veranderingen in een ruimte realiseren. Een plafond kan bijvoorbeeld hoger lijken door het in een lichtere kleur te schilderen dan de wanden. Zo kan de ruimte ook dieper of breder lijken dan deze in werkelijkheid is. Om diepte te accentueren, kun je de zijwanden lichter schilderen dan het plafond en de achterwand. Voor een breder lijkende kamer, maak je de achterwand juist donkerder dan de rest van de wanden en het plafond. Veel mensen streven ook naar meer sfeer in een ruimte. Door alle wanden, inclusief het plafond, in één kleur te schilderen, ontstaat er een gevoel van warmte en geborgenheid.

Hotel de Timmerfabriek

Nu we weten hoe kleuren toegepast kunnen worden, ontstaat de vraag: welke kleur moet ik kiezen? Het is belangrijk om te begrijpen hoe kleuren je gemoedstoestand beïnvloeden, zelfs als dit vaak onbewust gebeurd. Bepaalde kleuren kunnen een gevoel van gezelligheid en energie oproepen, terwijl andere juist rust en geborgenheid uitstralen. Inspiratie voor kleuren is overal te vinden, van architectuur en kust tot de de natuur en mode. Verzamel foto’s van inspirerende zaken onderweg, maak een kleurenbord op Pinterest of knip mooie afbeeldingen uit tijdschriften. Belangrijk is om altijd je gevoel te volgen. Laat je zeker inspireren door trends en denk buiten de gebaande paden, maar kies uiteindelijk voor iets dat nauw aansluit bij jouw persoonlijke smaak of huisstijl. Trends komen en gaan, maar een kleurenpalet dat je keer op keer aanspreekt, geeft je het gevoel van thuis zijn.