Totaal projectinrichter

Één vast contactpersoon

25+ jaar ervaring

Eigen vakmensen in dienst

Kaal beton, geen natuurlijk licht maar tl-verlichting en slecht geventileerde, bedompte ruimtes. Klinkt niet echt als de meest gezonde en aantrekkelijke werkomgeving toch? Gelukkig is daar ‘Biophillic Design’, een term die steeds vaker opduikt in de wereld van interieurontwerp. In de praktijk wordt het, misschien zelfs onbewust, al veel toegepast. Maar wat is het eigenlijk en hoe pas je het goed toe in jouw kantoorruimte? In deze blog vertellen we alles wat jij moet weten over Biophillic Design!

Wat is Biophillic Design?

Hoewel het in eerste instantie misschien klinkt als een exotisch virus, bevordert Biophillic Design juist een gezonde en productieve werkomgeving in kantoorruimtes. Een definitie: “Biophillic Design in het interieurontwerp streeft naar het integreren van natuurlijke elementen en processen in een gebouwde omgeving. Het doel is om een (werk)omgeving te creëren die het welzijn van mensen, de productiviteit en creativiteit bevordert. Dit wordt gedaan door het gebruik van natuurlijke materialen, het maximaliseren van natuurlijk licht en het integreren van planten en groen in het interieur.”

Waarom is Biophillic Design belangrijk?

Niemand wil een ongezonde werkomgeving. Naast het feit dat Biophillic Design zorgt voor een gezondere werkomgeving, stimuleert het ook de werkproductiviteit, concentratie en het welzijn van de gebruikers van de kantoorruimte. Het is dus een win-win situatie: werknemers zijn niet alleen productiever, maar ook gezonder. En dit zorgt voor minder ziekteverzuim, stress en meer tevredenheid!

Hoe pas je Biophillic Design toe?

  • Natuurlijke elementen: denk hierbij aan planten, groene oases, een levende groene muur of een echte ‘jungle room’. Een natuurlijk sfeer, maar misschien wat lastiger toe te passen, krijg je ook door gebruik te maken van water en vuur. Maar de basis is eigenlijk heel simpel: voldoende frisse, gezonde lucht en daglicht.
  • Natuur nabootsen: als echte planten geen optie zijn, kunnen materialen, kleuren, patronen, vormen en texturen die de natuur nabootsen een positief effect hebben. Houten afwerkingen, natuurlijke kleuren en organisch gevormde meubelen zijn voorbeelden hiervan.
  • Beschutting, uitzicht en overzicht: Creëer een gevoel van veiligheid met scheidingswanden, loungebanken met een hoge rug of akoestische (bel)units. Zorg voor uitzicht en overzicht, bijvoorbeeld door verhogingen, balkons of inspirerende doorkijkjes.

Voor elke bedrijfsidentiteit!

Biophilic Design is een interieurstijl die bij elke identiteit past. Het is geen standaardconcept, maar eerder een reeks principes die de basis zijn bij het ontwerpen van een interieur. In combinatie met specifieke wensen, eisen en de bedrijfsidentiteit ontstaat zo het complete plaatje voor de ideale werkomgeving, zowel voor werkgevers als werknemers.

Moet jouw kantoor ook ‘biophilicproof’ worden, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of sta je op het punt een complete vernieuwing door te voeren en wil je Biophillic Design graag toepassen in het ontwerp? Laat het ons weten! De projectmanagers van TMC Project nemen, indien gewenst, Biophillic Design standaard mee in hun ontwerpvoorstellen. Op die manier creëren we niet alleen mooie kantoorruimtes, maar ook gezonde en productie verhogende werkruimtes!

Neem contact met ons op

  • Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en er zijn Servicevoorwaarden van toepassing.

Voor meer informatie:

Anouk Bakker

0610722817

anouk@tmcproject.nl